miércoles, 14 de enero de 2009

Delators o justos?

Tal com diu l'article "delators o justos" tenim la tendència a girar els ulls cap a una altra banda i fer com que no veiem les injustícies o els comportaments incívics d'algunes persones. Això sí, quan aquestes faltes de comportament ens a afecten a nosaltres directament som capaços de remoure cel i terra per donar-ne avís a les autoritats i fer que els infractors rebin els càstigs pertients.

Aquesta actitud i indiferència pels problemes i comportaments dels altres es deu, sense cap gènere de dubte, a la por a ficar-se en problemes. Per exemple: si veiem que un noi pega a una noia, què fem? Ficar-nos al mig i defensar-la? No. El que fem és fugir, no es donés el cas que ens peguessin a nosaltres. Cal tenir en compte que no cal intervenir directament en aquests casos. Amb avisar a les autoritats n'hi hauria prou, però ni amb aquestes ens dignem a actuar.
Un exemple molt més seriós és el noi que va morir la setmana passada a una discoteca de Madrid. Aquest noi, Àlvar Ússia, va morir perquè el porter el va colpejar fins a matar-lo. No és res nou que a les discoteques hi hagi violència ni que es venguin begudes i drogues als menors. És una veritat coneguda per tots, però ningú no diu res fins que no passa un fet realment greu. Sembla que només prenen mesures quan hi ha un mort o es produeix un fet catastròfic pel mig.

Tornant al cas d'aquest jove, ha estat més que evident la diligència que han tingut les autoritats poc després de la mort del jove. Han tancat quatre sales de discoteca que no complien les mesures de seguretat. No és lògic que les mesures es prenguin precisament ara que s'han adonat de l'antiguitat de les sales.
Llavors, si es tenia constància d'aquestes irregularitats, per què no s'han actuat amb anterioritat? Tot sembla indicar que es deu a l'excès de permissivitat i a la tendència a fer la vista grossa amb aquests tipus de problemes fins que no es fan massa evidents i arriben a aquests extrems.
Amb això arribo a la conclusió que, si tots poséssim de la nostra part i avisséssim a les autoritats que véiem aquests tipus de problemes, podríem mantenir l'ordre i fer la nostra societat una mica millor.

Elena Rodríguez Martínez 3c (2008)